Jubileusz 95- lecia

Jubileusz 95- lecia I Liceum Ogólnokształcącego im. T. Kościuszki 6-7.10.2017 rok

Wspominamy Jubileusz 95-lecia I Liceum

I Liceum Ogólnokształcące im. T. Kościuszki w Mysłowicach ma długą tradycję. Przez 95 lat swojego istnienia wpisała się na trwale w pejzaż miasta, w świadomość jego mieszkańców, ale przede wszystkim w przestrzeń edukacyjną Mysłowic.
Absolwenci Szkoły, to ludzie wielu zawodów, pracujący w Polsce i za granicą, realizujący swoje powołania zawodowe i obywatelskie dzięki temu, że ich kształcenie oparte było na mocnych i nowoczesnych fundamentach. Zmieniały się czasy, Historia boleśnie doświadczała Polaków i Górnoślązaków, zmieniały się potrzeby państwa, tworzyły nowe specjalizacje i gałęzie gospodarki. Społeczność kościuszkowska, Dyrekcja i Grono Pedagogiczne oraz uczniowie Szkoły musieli sprostać wyzwaniom. I sprostali.
Nawet po wielu latach od ukończenia Liceum, w swojej starej „budzie” stale pojawiają się Absolwenci, ciekawi są zmian, rozmawiają z Nauczycielami, składają wizyty Dyrekcji, pytają o kolejne Jubileusze. Można powiedzieć, że upływ czasu nie zatarł wspomnień, a często nawet je wzmocnił…….
95-lecie zgromadziło setki Absolwentów, przybyli Nauczycieli Seniorzy, roczniki lat pięćdziesiątych spacerowały po korytarzach razem z rocznikami lat dziewięćdziesiątych, a wszyscy tak samo młodzi 😉

Uroczystości Jubileuszowe trwały 2 dni. W pierwszym dniu odbyła się uroczysta Akademia Jubileuszowa z licznym udziałem zaproszonych Gości, władz miasta i województwa, Kuratorium, diecezji, darczyńców i przyjaciół Liceum witanych przez Dyrektorkę Liceum Dorotę Konieczny-Simela oraz Nauczycieli. Po Akademii przygotowanej przez Uczniów Szkoły, Goście zwiedzali Szkołę, interesowali się jej osiągnięciami, gwar rozmów, wspomnień i śmiech słychać było na długich, szkolnych korytarzach.
W drugim dniu, po Mszy św. w Kościele NSPJ w Mysłowicach odprawionej w intencji całej społeczności kościuszkowskiej oraz zmarłych Absolwentów i Nauczycieli, wszyscy zgromadzeni udali się na mysłowicki Rynek. Tam, po pełnym energii pokazie poloneza tancerzy ubranych w stroje staropolskie – panowie w kontuszach, szarawarach i kołpakach, a panie w kontusikach, jupkach i pięknie ozdobionych czapkach – przyszedł czas na …… Absolwentów. Pod kierunkiem Pani prof. Anny Kaczmarzyk – wuefistki i profesjonalnej tancerki tańca nowoczesnego – wszyscy odtańczyli maturalnego poloneza, barwny korowód tancerzy pięknie się prezentował na tle mysłowickiej starówki.
Po polonezie przyszedł czas na wizytę w budynku Liceum. Były spotkania klasowe, rozmowy z Nauczycielami, loterie fantowe, oglądanie szkolnych filmów, wystaw w Izbie Pamięci i przegląd szkolnych kronik, a także dobre jedzenie, gorące herbatki i słodycze, których nie mogło zabraknąć. Wieczorem w klasach odbywały się szkolne „prywatki”, a o 20.00 rozpoczął się uroczysty Bal Jubileuszowy z bardzo emocjonującą licytacją wystawionych do sprzedaży przedmiotów.

Od 1922 roku opuściło mury I Liceum Ogólnokształcącym im. Tadeusza Kościuszki ok. 10 i pół tysiąca Absolwentów. Możemy być dumni z tego, że tak pięknie w tej szkole przeplata się tradycja z nowoczesnością.
Jubileusz pozostawił po sobie nie tylko miłe wspomnienia, liczne zdjęcia, filmy, artykuły prasowe. Mamy piękną jubileuszową pamiątkę, trwały ślad po Jubileuszu 95-lecia Liceum – nowoczesną bibliotekę szkolną oraz strefę chillout służącą kolejnym pokoleniom uczniów naszego „Kościuszki” zaprojektowaną pro publico bono przez – a jakże! – nasze Absolwentki architektki Aleksandrę i Marzenę Zawartka, a zbudowaną ze środków finansowych pozyskanych w czasie trwania uroczystości z wpłat, cegiełek oraz licytacji.

Obejrzyjmy film ukazujący I Liceum Ogólnokształcące w dniu swojego Jubileuszu

Galeria zdjęć prasowych z portalu myslowice.naszemiasto.pl

Tańczymy maturalnego poloneza

Wywiady …..

Wywiad z obecną Panią Dyrektor Liceum Dorotą Konieczny-Simela
Wywiad z Dyrektor Liceum w latach 2022-2016 Panią Ewą Świątkowską
Wywiad z Dyrektor Liceum w latach 1992-2002 Panią Krystyną Wiktor

Wywiad z Maturzystką naszego Liceum rocznik 1946, Panią Profesor Eulalią Zeman, która została Nauczycielem języka polskiego w naszej Szkole ucząc młodzież przez 30 lat.

Wywiad z Panią Profesor przeprowadzony przez portal CTMyslowice.pl

Wywiady z Absolwentami naszego Liceum

Inż. górnik wiertnik Pan Wacław Dusza – Maturzysta rocznik 1953

Pani Felicja Wieczorek – Maturzystka rocznik 1956, nauczycielka języka polskiego

Pan Przemysław Myszor – nauczyciel muzyki, muzyk, tekściarz, gra w zespołach Myslovitz, Delons.

Jubileuszowe Liceum – galeria

Projekt Jubileuszu 95-lecia Liceum – nowa biblioteka szkolna ze strefą chillout oraz Izba Pamięci.